FAÚ přispěl k zajištění jedné miliardy

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) provedli v době mezi koncem srpna a začátkem září 2021 rozsáhlou realizaci případu podvodu, který měl být spáchán prostřednictvím tzv. neveřejného alternativního fondu (dle § 15 zák. o investičních společnostech a investičních fondech).

V této věci došlo k obvinění jednatele společnosti, který měl prostřednictvím nabídky investic vylákat finanční prostředky od více než 4000 osob v souhrnné výši cca 1,5 miliardy Kč. Předmětný fond měl pracovat na principu tzv. Ponziho schématu, kdy jsou investorům připisovány fiktivní zisky, které jsou vypláceny nikoli z výnosů investic, ale ze získaných vkladů nových investorů. Většina prostředků u tohoto typu fondů pak slouží k neoprávněnému obohacení osob ovládajících fond a k výplatě vysokých provizí za získávání dalších klientů. Jednatel je stíhán pro trestný čin podvodu. V případě pravomocného rozsudku mu hrozí 5 až 10 letý odnětí svobody. Majetek v hodnotě téměř jedné miliardy korun byl zajištěn díky včasnému zásahu PČR za spolupráce s FAÚ.

Kriminalisté NCOZ doporučují občanům zvýšenou obezřetnost a ostražitost v souvislosti s investicemi finančních prostředků do produktů, které slibují neobvykle vysoké zhodnocení (zejména těch, které nepodléhají regulaci ČNB), neboť s podobným druhem trestné činnosti se policie opakovaně setkává.

Ponziho princip FAÚ pravidelně osvětluje ve svých výročních zprávách např. za rok 2019 a 2020 a apeluje na nebezpečí, které se za těmito pochybnými investičními nabídkami skrývá.

Newsletter

Do you want to have an overview of news from the world of AML issues immediately available? So our newsletter is exactly what you need for it! We publish news only in Czech.

By subscribing to the newsletter, you agree to the processing of personal data.