FAÚ přispěl k zajištění jedné miliardy

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) provedli v době mezi koncem srpna a začátkem září 2021 rozsáhlou realizaci případu podvodu, který měl být spáchán prostřednictvím tzv. neveřejného alternativního fondu (dle § 15 zák. o investičních společnostech a investičních fondech).

V této věci došlo k obvinění jednatele společnosti, který měl prostřednictvím nabídky investic vylákat finanční prostředky od více než 4000 osob v souhrnné výši cca 1,5 miliardy Kč. Předmětný fond měl pracovat na principu tzv. Ponziho schématu, kdy jsou investorům připisovány fiktivní zisky, které jsou vypláceny nikoli z výnosů investic, ale ze získaných vkladů nových investorů. Většina prostředků u tohoto typu fondů pak slouží k neoprávněnému obohacení osob ovládajících fond a k výplatě vysokých provizí za získávání dalších klientů. Jednatel je stíhán pro trestný čin podvodu. V případě pravomocného rozsudku mu hrozí 5 až 10 letý odnětí svobody. Majetek v hodnotě téměř jedné miliardy korun byl zajištěn díky včasnému zásahu PČR za spolupráce s FAÚ.

Kriminalisté NCOZ doporučují občanům zvýšenou obezřetnost a ostražitost v souvislosti s investicemi finančních prostředků do produktů, které slibují neobvykle vysoké zhodnocení (zejména těch, které nepodléhají regulaci ČNB), neboť s podobným druhem trestné činnosti se policie opakovaně setkává.

Ponziho princip FAÚ pravidelně osvětluje ve svých výročních zprávách např. za rok 2019 a 2020 a apeluje na nebezpečí, které se za těmito pochybnými investičními nabídkami skrývá.

Newsletter

Chcete mít přehled o aktuálních informacích ze světa AML a mezinárodních sankcí? Odebírejte náš newsletter a budete vždy v obraze.

Odebíráním newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů.