23. 2. 2024 – Třináctý balíček sankcí vůči Rusku

Finanční analytický úřad informuje, že v souvislosti s druhým výročím zahájení nevyprovokované útočné války Ruska proti Ukrajině, přijala Rada EU dne 23. 2. 2024 několik přímo použitelných sankčních předpisů, jimiž se v rámci tzv. 13. balíčku omezující opatření vůči Rusku dále zpřísňují.

Z nejvýznamnějších změn FAÚ upozorňuje zejména na tyto:

  • Rada především přidala na sankční seznam EU dalších 106 jednotlivců a 88 subjektů, vůči nimž se uplatní finanční sankce (tzv. zmrazovací opatření) a které jsou odpovědné za jednání narušující nebo ohrožující územní celistvost, suverenitu a nezávislost Ukrajiny. Celkem se nyní tato opatření vztahují na více než 2000 jednotlivců a subjektů. Na označené jednotlivce a subjekty se vztahuje povinnost zmrazení (zajištění) jejich aktiv a občanům a společnostem v EU je zakázáno jim jakkoli (přímo i nepřímo) zpřístupňovat finanční prostředky nebo hospodářské zdroje. Označeným fyzickým osobám je navíc zakázáno vstupovat na území EU nebo přes území EU projíždět.
  • Dále Rada EU přidala na seznam osob a společností, které podporují ruský vojenskoprůmyslový komplex v útočné válce Ruska proti Ukrajině, dalších 27 nových subjektů. Některé z nich se nacházejí ve třetích zemích (Indie, Srí Lanka, Čína, Srbsko, Kazachstán, Thajsko a Turecko).
  • Rozšiřuje se také seznam zakázaných položek, které by mohly přispět k technologickému posílení ruského obranného a bezpečnostního sektoru, přidáním komponent pro vývoj a výrobu bezpilotních letounů (UAV).
  • Dále EU zavádí další omezení vývozu zboží, které přispívá zejména k posílení ruských průmyslových kapacit, jako jsou elektrické transformátory.

Podrobně a v plném rozsahu jsou výše uvedená opatření stanovena a popsána v přímo použitelných změnových a prováděcích předpisech EU:

  1. Nařízení Rady (EU) 2024/745 ze dne 23. února 2024, kterým se mění nařízení (EU) č. 833/2014 o omezujících opatřeních vzhledem k činnostem Ruska destabilizujícím situaci na Ukrajině (dostupné zde)
  2. Prováděcí nařízení Rady (EU) 2024/753 ze dne 23. února 2024, kterým se provádí nařízení (EU) č. 269/2014 o omezujících opatřeních vzhledem k činnostem narušujícím nebo ohrožujícím územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny (dostupné zde)