8. Č. j. FAU-167834/2023/03 ze dne 25. 9. 2023

Postavení a fungování Finančního analytického úřadu

Dotaz:

Chtěl bych Vás tímto požádat o podání podkladů ve věci postavení a pravomoci Finančního analytického úřadu. Jednalo by se o materiály v oblasti organizace a fungování úřadu, analytické činnosti, dozorčí činnosti a hodnocené rizik a v neposlední řadě provádění sankcí na vnitrostátní úrovni.

Odpověď:

V souladu s ustanovením § 6 Zákona Vás odkazujeme na zveřejněné informace, jelikož Vaše Žádost na takové informace směřuje. Zveřejněnou informací se ve smyslu § 3 odst. 5 Zákona rozumí taková informace, která může být vždy znovu vyhledána a získána, zejména vydaná tiskem nebo na jiném nosiči dat umožňující zápis a uchování informace, vystavená na úřední desce, s možností dálkového přístupu nebo umístěná v knihovně poskytující veřejné knihovnické a informační služby podle knihovního zákona.

Informaci o postavení a pravomoci Finančního analytického úřadu včetně organizace a fungování úřadu, kterou požadujete, naleznete na webových stránkách FAÚ https://fau.gov.cz, a to konkrétně v záložce s názvem „O ÚŘADU“, kde je uvedeno „Co jsme a co děláme“ viz. https://fau.gov.cz/o-uradu#kdo-jsme-a-co-delame, a dále jsou tyto informace obsaženy ve výročních zprávách FAÚ, které jsou v elektronické podobě dostupné za jednotlivé kalendářní roky na https://fau.gov.cz/vyrocni-zpravy.

Analytická činnost FAÚ je popsána na našich webových stránkách v záložce „Analytická činnost“ viz. https://fau.gov.cz/analyticka-cinnost#analyticka-cinnost. Dozorová činnost má pan na stránkách FAÚ také svojí vlastní záložku a některé výsledky z této činnosti naleznete v záložce „Rozhodnutí o přestupku dle AML zákona nebo zákona o provádění mezinárodních sankcí viz. více na https://fau.gov.cz/uredni-deska. Požadované informace také naleznete ve výše uvedených výročních zprávách FAÚ.

Problematice hodnocení rizik je na webových stránkách FAÚ věnován prostor v záložce „Hodnocení rizik“ viz. https://fau.gov.cz/hodnoceni-rizik, kde je též k dispozici veřejná verze Národního hodnocení rizik.

Co se týká Vaší žádosti o informace o provádění sankcí na vnitrostátní úrovni, zde předpokládáme, že máte na mysli problematiku provádění mezinárodních sankcí v České republice. V tomto ohledu jsou na webových stránkách FAÚ dvě záložky – záložka „Mezinárodní sankce“ viz. https://fau.gov.cz/mezinarodni-sankce a dále pak speciální záložka týkající se dvou sankčních režimů „Sankce proti Rusku a Bělorusku“.

V souvislosti s Vaší žádostí by Vaší pozornosti současně neměla uniknout legislativní úprava a to zejména zákn č. 69/2006 Sb., o provádění mezinárodních sankcí, ve znění pozdějších předpisů viz. https://fau.gov.cz/files/69-2006-od-1-9-2022.pdf, zákon č. 1/2023 Sb., o omezujících opatřeních proti některým závažným jednáním uplatňovaných v mezinárodních vztazích (sankční zákon), a dále v oblasti boje proti praní peněz a financovaní terorismu tzv. AML zákon – zákon č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financovaní terorismu, ve znění pozdějších předpisů.