9. Č. j. FAU-172604/2023/03 ze dne 9. 10. 2023

Tvorba evidence rizikových subjektů pro účely bankovních a jiných finančních institucí

Dotaz:

Ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, si Vás tímto dovoluji požádat o poskytnutí informace o tom, zda se Finanční analytický úřad podílí na tvorbě jakékoliv formy evidence rizikových subjektů, která pro účely bankovních a jiných finančních institucí identifikuje subjekty, s nimiž není žádoucí navazovat spolupráci v oblasti poskytování bankovních nebo finančních služeb (a to ať již přímo tvorbou dané evidence, poskytováním vstupních dat, či formou jakékoliv jiné spolupráce)?

Odpověď:

Činnost FAÚ upravují dva stěžejní právní předpisy, a to zákon č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „AML zákon“) a zákon č. 69/2006 Sb., o provádění mezinárodních sankcí, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZPMS“).

Co se týče činností v oblasti AML/CFT Finanční analytický úřad nevede a ani se nepodílí na tvorbě evidence rizikových subjektů, přičemž mu ani není známa existence takové evidence. V souvislosti s riziky AML/CFT na úrovni ČR je FAÚ v souladu s § 30a AML zákona koordinátorem národního hodnocení rizik, jehož součástí nejsou žádné výše zmiňované evidence.

Provádění mezinárodních sankcí v ČR je závazné pro všechny subjekty v ČR včetně úvěrových a finančních institucí. Stěžejní jsou v této oblasti tzv. sankční seznamy vyplývající z rezolucí Rady bezpečnosti OSN, evropských nařízení a v neposlední řadě národní sankční seznam vytvářený na základě zákona č. 1/2023 Sb., o omezujících opatřeních proti některým závažným jednáním uplatňovaných v mezinárodních vztazích (sankční zákon), který je v gesci Ministerstva zahraniční ČR (dále jen „MZV“). Více na internetových stránkách FAÚ viz. https://fau.gov.cz/mezinarodni-sankce. V rámci procesu zařazení konkrétní osoby na národní sankční seznam, což je v působnosti MZV, zde dochází ke spolupráci s FAÚ obdobně jako s dalšími orgány veřejné moci. Zařazení osob a subjektů na výše uvedené seznamy má mimo jiné nepochybně dopad na poskytování bankovních nebo finančních služeb těmto osobám.