Informace pro nájemce sankcionovaných nemovitostí

Tato informace je určena nájemcům bytů a dalších nemovitostí zmrazených na základě sankcí.

Zmrazení nemovitosti nebrání tomu, abyste v ní nadále bydleli v souladu se svojí nájemní smlouvou. Poté, co byla nemovitost zmrazena, je však třeba dodržovat následující pravidla.

  • Po zmrazení nemovitosti nesmíte nájemné platit v hotovosti, ale pouze na bankovní účet pronajímatele, kde zůstane po dobu platnosti sankce zmrazeno. Ke každé platbě je třeba přidat poznámku, že se jedná o nájemné.
  • Platby za služby, plyn, elektřinu atd. lze platit obdobně jako nájemné, tj. převodem na bankovní účet pronajímatele s poznámkou, že se jedná o platbu za služby. Opět je nelze hradit hotově. Pokud máte uzavřenou smlouvu přímo s dodavatelem, pak můžete hradit platby stejně jako doposud.

V případě komplikací se prosím nejdříve obraťte na pronajímatele a řešte nastalou situaci s ním. V případě dodávek energie se lze obrátit také na poskytovatele služeb. Pokud se situaci nepovede vyřešit takto, můžete se obrátit na Finanční analytický úřad s žádostí o výjimku podle § 9 zákona č. 69/2006 Sb., o provádění mezinárodních sankcí, případně podle čl. 4 – 6e nařízení Rady (EU) č. 269/2014.