Aktuálně o sankcích

Informace o zveřejnění nejčastěji Evropské komisi kladených otázek a odpovědí

Finanční analytický úřad informuje, že na svých internetových stránkách v záložce Sankce proti Rusku a Bělorusku / Základní informace – sankce proti Rusku zveřejnil často kladené otázky Evropské komisi a odpovědi EK na ně. Otázky a odpovědi jsou tematicky seskupeny podle oblastí, jichž se týkají, tj. k omezení exportu podle čl. 2, 2a a 2b nařízení (EU) č. 833/2014, ve znění nařízení (EU) 2022/328, k oblasti pojištění a zajištění, k omezení ruských médií a k celním postupům. O případných doplněních či změnách FAQs v budoucnu budeme vždy informovat.

Upozornění na absolutní zákaz dodávek letadel, jejich částí a součástí a poskytování souvisejících činností

Finanční analytický úřad informuje, že dnem 28. 3. 2022 končí možnost využít jakékoliv výjimky ze zákazů dodávek zboží a technologií vhodných pro použití v leteckém nebo kosmickém průmyslu uvedených na seznamu v příloze XI nařízení (EU) č. 833/2014 a poskytování oprav, prohlídek, související technické pomoci, zprostředkovatelských nebo jiných služeb, poskytování financování nebo finanční pomoci.

Doporučení pro vysoké školy a vědecko-výzkumné instituce v souvislosti s mezinárodními sankcemi vůči Rusku a Bělorusku

Finanční analytický úřad upozorňuje na nově vydaný zákaz poskytování technické pomoci v souvislosti se sankcemi vůči Ruku a Bělorusku napříč některými sektory. Více v metodickém doporučení Meziresortní koordinační skupiny pro provádění mezinárodních sankcí v ČR.

Informace o užitečných odkazech k opatřením ohledně vývozu a dovozu zboží v souvislosti s agresí Ruska proti Ukrajině

Finanční analytický úřad informuje, že na svých internetových stránkách v záložce Sankce proti Rusku a Bělorusku / Podnikatelské prostředí a veřejnost v části Přehled informačních zdrojů a dotazy na FAÚ přidal odkazy na užitečné informace k provádění opatření EU v oblasti vývozu a dovozu zboží, původně zveřejněné na stránkách Evropské komise.

Nástroj pro whistleblowing tj. oznamování porušení

Evropská komise zřídila anonymní nástroj pro hlášení porušení práva EU v souvislosti s omezujícími opatřeními (mezinárodními sankcemi). Nastroj je dostupný přes sankční mapu EU (sanctionsmap.eu) a na webu Evropské komise. Pomocí tohoto nástroje mohou oznamovatelé informovat o porušení sankcí EU a o svém hlášení anonymně komunikovat s Evropskou komisí. Důvěryhodné případy budou v anonymizované formě poskytnuty příslušným vnitrostátním orgánům.

Omezení na vývoz luxusního zboží do Ruska

Finanční analytický úřad poskytuje bližší informace k omezujícím opatřením ve vztahu k vývozu luxusního zboží do Ruska nebo pro použití v Rusku, které je nově stanoveno na základě nařízení Rady (EU) 2022/428 ze dne 15. 3. 2022 (kterým se mění nařízení (EU) č. 833/2014) s účinností od 16. 3. 2022.

Další zpřísnění sankcí EU vůči Rusku

Finanční analytický úřad informuje, že Rada EU svým nařízením (EU) 2022/428 ze dne 15. 3. 2022 (kterým se mění nařízení (EU) č. 833/2014) s účinností od 16. 3. 2022 podstatným způsobem rozšířila a zpřísnila dosavadní sankce vůči Rusku (označováno jako čtvrtý balíček sankcí vůči Rusku).

Zařazení dalších osob na sankční seznam proti Rusku

Finanční analytický úřad informuje o přidání dalších fyzických a právnických osob, subjektů a orgánů, vůči kterým se uplatňuje zmrazení finančních prostředků hospodářských zdrojů a zákaz přímého i nepřímého zpřístupnění finančních prostředků a hospodářských zdrojů těmto osobám, subjektům a orgánům.

Dotazy na FAÚ

Vzhledem ke skutečnosti, že v souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině je FAÚ v současné době přetížen telefonickými dotazy na výklad a aplikaci mezinárodních sankcí, žádáme subjekty o využívání písemných kvalifikovaných dotazů.

Zařazení dalších osob na sankční seznam proti Rusku a další zpřísnění mezinárodních sankcí vůči Bělorusku

Finanční analytický úřad informuje, že Evropská unie Prováděcím nařízením Rady (EU) 2022/396 na seznam obsažený v příloze I nařízení (EU) č. 269/2014 doplnila dalších 160 fyzických osob. Dále v rozhodnutí Rady (SZBP) 2022/395 (kterým se mění rozhodnutí 2014/512/SZBP o omezujících opatřeních vzhledem k činnostem Ruska destabilizujícím opatření na Ukrajině situaci v Bělorusku) a v navazujícím nařízení Rady (EU) 2022/394.

Informace o přidání 1 subjektu na sankční seznam OSN vůči Al-Kajdá a ISIL (Da´esh)

Finanční analytický úřad informuje, že Výbor Rady bezpečnosti zřízený podle rezolucí 1267 (1999), 1989 (2011) a 2253 (2015), týkající se ISIL (Da´esh), Al-Kajdá a s nimi spojených osob, skupin a jejich podporovatelů, rozhodl dne 7. března 2022 o zařazení jednoho subjektu na sankční seznam OSN, vůči nimž se mj. uplatní finanční sankce v podobě zmrazení všech aktiv a zákazu přímého i nepřímého zpřístupnění jakýchkoli aktiv.

Co představuje „zmrazení“ majetku?

Finanční analytický úřad považuje v kontextu se současnými diskusemi k provádění mezinárodních sankcí za důležité připomenout, co představuje „zmrazení“ majetku.