Aktuálně o sankcích

Informace o vyjmutí 1 subjektu ze sankčního seznamu OSN

Na základě svého Metodického pokynu č. 5 ze dne 26. února 2021 Finanční analytický úřad informuje, že dne 21. září 2021 sankční výbor Rady bezpečnosti OSN týkající se Iráku vyjmul ze svého sankčního seznamu 1 subjekt, specifikovaný v příloze. Současně však upozorňujeme, že po dobu, kdy tento subjekt zůstává na seznamu v přílohách příslušného evropského přímo použitelného předpisu, je třeba dodržovat konkrétní typ omezujících opatření (sankcí), které vůči němu daný předpis stanoví. V opačném případě hrozí postih podle zákona č. 69/2006 Sb., o provádění mezinárodních sankcí.

Informace o vyjmutí 28 subjektů ze sankčního seznamu OSN

Na základě svého Metodického pokynu č. 5 ze dne 26. února 2021 Finanční analytický úřad informuje, že dne 8. září 2021 sankční výbor Rady bezpečnosti OSN týkající se Iráku vyjmul ze svého sankčního seznamu 28 subjektů, specifikovaných v příloze. Současně však upozorňujeme, že po dobu, kdy tyto subjekty zůstávají na seznamu v přílohách příslušného evropského přímo použitelného předpisu, je třeba dodržovat konkrétní typ omezujících opatření (sankcí), které vůči nim daný předpis stanoví. V opačném případě hrozí postih podle zákona č. 69/2006 Sb., o provádění mezinárodních sankcí.

Informace o vyjmutí 1 osoby ze sankčního seznamu OSN

V souvislosti s prováděním mezinárodních sankcí v České republice Finanční analytický úřad informuje, že Výbor Rady bezpečnosti zřízený podle rezolucí 1267 (1999), 1989 (2011) a 2253 (2015) týkající se ISIL (Da´esh), Al-Kajdá a s nimi spojených osob, skupin a jejich podporovatelů, rozhodl dne 6. září 2021 o vyjmutí jedné, v příloze blíže specifikované fyzické osoby z části „A. Fyzické osoby“ sankčního seznamu OSN. Současně však FAÚ upozorňuje, že po dobu, kdy tato osoba zůstává na seznamu v přílohách příslušného evropského přímo použitelného předpisu, je třeba dodržovat konkrétní typ omezujícího opatření (sankce), který vůči ní daný předpis stanoví. V opačném případě hrozí postih podle zákona č. 69/2006 Sb., o provádění mezinárodních sankcí.

Zavedení nových sankcí Evropské unie v souvislosti se situací v Libanonu

Finanční analytický úřad informuje, že dnem 3. srpna 2021 nabyla účinnosti rozhodnutí Rady (SZBP) 2021/1277 a nařízení Rady (EU) 2021/1275, jimiž Rada EU vyhlásila omezující opatření (mezinárodní sankce) v souvislosti se situací v Libanonu. Jedná se o tzv. autonomní sankce EU, které nemají základ v sankcích stanovených rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Omezení, jež musí být s okamžitou platností uplatňována, spočívají jednak v zákazu vstupu do EU a průjezdu přes území jejích členských států konkrétních fyzických osob a dále ve zmrazení aktiv (majetku) a zákazu přímého i nepřímého zpřístupnění jakýchkoli finančních prostředků a hospodářských zdrojů konkrétním fyzickým nebo právnickým osobám. Seznamy těchto osob a subjektů jsou přílohou obou předpisů a jakkoli jsou k datu vyhlášení sankcí prázdné, je třeba v případě potřeby vždy ověřit (např. prostřednictvím portálu EUR-Lex nebo prostřednictvím Sankční mapy EU aktuální stav. V podrobnostech FAÚ odkazuje přímo na zmíněné právní předpisy EU, kterými se sankce vůči Libanonu stanovují.

Informace o vyjmutí 1 subjektu ze sankčního seznamu OSN

Na základě svého Metodického pokynu č. 5 ze dne 26. února 2021 Finanční analytický úřad informuje, že dne 30. června 2021 sankční výbor Rady bezpečnosti OSN týkající se Iráku vyjmul ze svého sankčního seznamu 1 subjekt, specifikovaný v příloze.

Informace o přidání 1 osoby na sankční seznam OSN vůči Al-Kajdá a ISIL (Da´esh)

Na základě svého Metodického pokynu č. 5 ze dne 26. února 2021 Finanční analytický úřad informuje, že Výbor Rady bezpečnosti zřízený podle rezolucí 1267 (1999), 1989 (2011) a 2253 (2015), týkající se ISIL (Da´esh), Al-Kajdá a s nimi spojených osob, skupin a jejich podporovatelů, rozhodl dne 17. června 2021 o přidání 1 fyzické osoby na sankční seznam OSN, vůči níž, resp. jejímuž majetku, se uplatní mj. finanční sankce v podobě zmrazení jejích aktiv a v zákazu přímého i nepřímého zpřístupnění jakýchkoli aktiv této osobě. Bližší informace včetně identifikátorů nově přidané osoby jsou uvedeny v přiloženém souboru ke stažení.

Vodítka Evropské komise k provádění mezinárodních sankcí vůči Barmě/Myanmaru

Finanční analytický úřad v souvislosti se současnou situací v Barmě/Myanmaru informuje, že Evropská komise, ve snaze sjednotit provádění svých autonomních omezujících opatření (sankcí) vůči této zemi, zveřejnila dne 11. 5. 2021 tzv. vodítka (pokyny) k provádění mezinárodních sankcí vůči Barmě/Myanmaru. V první fázi je dokument k dispozici pouze v angličtině, později mají být k dispozici i další jazykové verze, včetně české.

Ukončení aktualizace seznamu sankcionovaných zemí

Finanční analytický úřad k četným dotazům v souvislosti se spuštěním nových internetových stránek informuje, že nadále již nebude zveřejňovat seznam zemí, vůči nimž jsou v nějaké podobě uplatňovány mezinárodní sankce ve smyslu § 2 zákona č. 69/2006 Sb., o provádění mezinárodních sankcí. Aktuální seznam sankčních režimů, včetně těch, které nejsou omezeny na konkrétní stát nebo teritorium (tzv. horizontální sankční režimy), lze nalézt v aplikaci Sankční mapa EU.

Informace o změnách v údajích 2 osob na sankčním seznamu OSN vůči Libyi

Na základě svého Metodického pokynu č. 5 ze dne 26. února 2021 Finanční analytický úřad informuje, že Výbor Rady bezpečnosti zřízený podle rezoluce 1970 (2011) k Libyi, upravil dne 29. dubna 2021 údaje u 2 fyzických osob uvedených na sankčním seznamu OSN, vůči nimž, resp. vůči jejichž majetku, se uplatní mj. finanční sankce v podobě zmrazení jejich aktiv a v zákazu přímého i nepřímého zpřístupnění jakýchkoli aktiv těmto osobám. Změny se týkají osob uvedených v příloze a jsou vyznačeny přeškrtnutím rušených údajů, resp. podtržením nově vkládaných informací.

Aktualizace metodických pokynů č. 1. a. 5. týkajících se provádění mezinárodních sankcí

Finanční analytický úřad zveřejnil aktualizované metodické pokyny č. 1 k provádění mezinárodních sankcí zejména v souvislosti s financováním terorismu a č. 5 k provádění některých omezujících opatření vůči osobám, subjektům a orgánům, na které se vztahují rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN.

Příručka technické pomoci a nehmotného přenosu technologií

Finanční analytický úřad zveřejňuje metodickou pomůcku určenou především vysokým školám, výzkumným ústavům a obdobným vědeckým pracovištím. Pomůcka nazvaná Příručka technické pomoci a nehmotného přenosu technologií se věnuje jednomu typu omezujícího opatření v rámci mezinárodních sankcí a související problematice kontroly nehmotných technologií.

Zrušení sankcí EU vůči Egyptu

Finanční analytický úřad informuje, že dnem 16. března 2021 nabývá účinnosti rozhodnutí Rady (SZBP) 2021/449 ze dne 12. března 2021, kterým se zrušuje rozhodnutí 2011/172/SZBP o omezujících opatřeních vůči některým osobám, subjektům a orgánům vzhledem k situaci v Egyptě a dále taktéž nařízení Rady (EU) 2021/445 ze dne 12. března 2021, kterým se zrušuje nařízení (EU) č. 270/2011 o omezujících opatřeních vůči některým osobám, subjektům a orgánům vzhledem k situaci v Egyptě. Těmito sankčními předpisy se tak zcela ruší veškerá dosavadní omezující opatření stanovená vůči konkrétně v přílohách rozhodnutí 2011/172/SZBP, resp. nařízení (EU) č. 270/2011 vyjmenovaným osobám, subjektům a orgánům.